Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami

  • wyświetlono: 3232 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Trzy warstwy kakaowych herbatników przełożonych masą serową, tzw. gotowanym sernikiem. Na wierzchu kawałki brzoskwiń zatopionych w galaretce (również brzoskwiniowej). Obłęd!

akrobatka22
  • 20 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
200 g masła
3/4 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml mleka
2 żółtka
2 op. budyniu wanilinowego bez cukru

Dodatkowo:
200-250 g kakaowych herbatników
2 galaretki brzoskwiniowe
3 szkl gorącej wody
duża puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami

  • 1. Masa serowa: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnuszka. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać również pokrojone w drobną kostkę masło. Całość podgrzewać, aż masełko oraz cukier się stopią i połączą z twarogiem. W międzyczasie w mleku rozprowadzić budynie i żółtka. Najlepiej zmiksować, by uniknąć grudek. Budyniową mieszankę wlać do gorącego twarogu z cukrami i masłem. Od tej chwili nieustannie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Gotować, aż proszek budyniowy nie będzie wyczuwalny na języku. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch.
  • 2. Kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy poukładać pierwszą warstwę kakaowych herbatników. Na nie wyłożyć połowę jeszcze ciepłej masy serowej, przykryć drugą warstwą herbatników i ponownie rozsmarować resztę serowego budyniu. Na wierzch wyłożyć ostatnią już trzecią warstwę herbatników. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej 60 minut, aż masa serowa się odpowiednio zetnie.

    Gdy ciasto się chłodzi przygotować galaretki: rozpuścić je w 3 szklankach gorącej wody, a po ostudzeniu włożyć do lodówki, by przyspieszyć proces tężenia.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć z syropu z puszki, pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na schłodzone ciasto na herbatniki. Gdy galaretka z lodówki zacznie pomalutku tężeć, ale wciąż będzie płynna wylać ją na brzoskwinki. Ciasto ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastobrzoskwiniebez pieczeniasernik gotowanyprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką, galaretką i aronią

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik gotowany z biszkoptami, cydrową pianką,...

Ciasto przygotowałam na specjalną...

SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Wszystkie przepisy, które moja...

sernik z ananasem i galaretką

Dodane przez: klementynka

sernik z ananasem i galaretką

Ten lekki jak chmurka sernik na...

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ

Sernik podobny do poprzedniego....

Sernik gotowany z chałwą, na biszkopcie z rabarbarem i galaretką z miętą

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik gotowany z chałwą, na biszkopcie z...

Ciasto obłędne w smaku, nie za...

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Dodane przez: joanna30

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Pyszny i orzeźwiający serniczek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE