"Serdeczna" wuzetka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Klasyczna wuzetkę ciut odchudziłam i nadałam jej uroczy kształt. Z pewnością może być torcikiem na inną okazję - urodziny, Dzień Matki czy Walentynki. Zapraszam na przepis.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    4 łyżki mąki

    2 łyżki kakao

    3 łyżki oleju

    4 łyżki erytrolu

    4 łyżki cukru

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa śmietanowa:

    330 ml śmietany 30%

    400 g śmietany 12%

    2 łyżki erytrolu

    1/2 laski wanilii


    Dodatkowo:

    200 ml śmietany 30%

    1 łyżka erytrolu

    50 g czekolady gorzkiej

    2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    1/2 szklanki espresso
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort śmietanowy

"serdeczna" wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i ubijać przez 5 minut mikserem, aż jajka nabiorą objętości i będą jasne. Stale mieszając dodać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia . Przesiać do jajek i wymieszać do połączenia. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać i piec w 180 około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i wykroić dwa blaty w kształcie serca.
  • 2. Masa śmietanowa:

    Sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć Śmietanę 12%,sitko przełożyć na miskę i wstawić całość do lodówki na całą noc.

    Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić. Dodać erytrol i ziarenka wanilii. Ubić na sztywno. Dodać odsączoną śmietane 12% i dokłada wymieszać
  • 3. Wykonanie:

    Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć espresso. Rozsmarować dżem. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną i wycisnąć całość na pierwszy blat ciasta. Nałożyć drugi blat i znów nasączyć . Wstawić torcik na 4-6 godzin do lodówki.
  • 4. Wierzch:

    Śmietankę (50 ml) zagotować. Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę,zalać ją śmietanką. Zostawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego ostygnięcia. Ostrożnie oblać wierzch tortu i zostawić do stężenia.

    Pozostałą śmietankę ubić na sztywno erytrolem. Zrobić dekoracjne rozetki na wierzchu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 12% Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Wuzetka

To może cię zainteresować