Klasyczna wuzetkę ciut odchudziłam i nadałam jej uroczy kształt. Z pewnością może być torcikiem na inną okazję - urodziny, Dzień Matki czy Walentynki. Zapraszam na przepis.
"serdeczna" wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do miski wbić jajka, dodać oba cukry i ubijać przez 5 minut mikserem, aż jajka nabiorą objętości i będą jasne. Stale mieszając dodać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia . Przesiać do jajek i wymieszać do połączenia. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać i piec w 180 około 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i wykroić dwa blaty w kształcie serca.
2.Masa śmietanowa:
Sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć Śmietanę 12%,sitko przełożyć na miskę i wstawić całość do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić. Dodać erytrol i ziarenka wanilii. Ubić na sztywno. Dodać odsączoną śmietane 12% i dokłada wymieszać
3.Wykonanie:
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta i porządnie nasączyć espresso. Rozsmarować dżem. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną i wycisnąć całość na pierwszy blat ciasta. Nałożyć drugi blat i znów nasączyć . Wstawić torcik na 4-6 godzin do lodówki.
4.Wierzch:
Śmietankę (50 ml) zagotować. Do miseczki przełożyć połamaną czekoladę,zalać ją śmietanką. Zostawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Zostawić do lekkiego ostygnięcia. Ostrożnie oblać wierzch tortu i zostawić do stężenia.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno erytrolem. Zrobić dekoracjne rozetki na wierzchu. Smacznego!
Komentarze