GRILLOWANE MĄTWY (SEPPIE alla GRIGLIA)

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Już wkrótce zacznie się sezon grillowania. Co powiecie na wypróbowanie tego przepisu ;)? Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • oczyszczone mątwy (świeże lub mrożone)

    na marynatę:
    czosnek
    natka z pietruszki
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek
    sól

    dodatkowo:
    cytryna pokrojona w ćwiartki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Grillowane mątwy (seppie alla griglia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć dokładnie mątwy i ponacinać delikatnie ich zewnętrzną skórkę tworząc kratkę.
  • 2. Posiekać natkę pietruszki, czosnek pokroić na duże kawałki, dodać dość dużo soku z cytryny i oliwę z oliwek, doprawić solą. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mątwy i marynować przez co najmniej 1 godzinę.
  • 3. Dobrze rozgrzać grill i kiedy nie będzie już płomienia, a węgiel będzie dobrze rozgrzany, piec z obu stron mątwy przez ok 20-30 minut (w zależności od wielkości, moje były olbrzymie ).
  • 4. Podawać bardzo gorące, udekorowane ćwiartkami cytryny.
    Buon Appetito!

Porady

Do grillowania nadają się wszystkie wielkości mątw im mniejsze tym mięso jest delikatniejsze i krócej się grilluje. Mątwy są dobrze ugillowane gdy mięso jest al dente, zbyt długie grillowanie sprawi, że będą gumiaste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować