Schabowy z sosem z podgrzybków

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Porządny, soczysty kotlet schabowy podany z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie własnoręcznie zbieranych podgrzybków, smażonych na maśle. Do zestawu idealnie pasują ziemniaki, kasza czy też pieczywo.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotlety:
    1kg. schabu bez kości
    1 l. mleka
    2 cebule
    sól, pieprz
    2 jajka
    Bułka tarta
    smalec do smażenia
    Kwaśna śmietana 18% do podania
    Sos:
    0,5 kg. świeżych lub mrożonych podgrzybków
    2 cebule
    3 łyżki masła klarowanego
    0,5l. rosołu lub bulionu
    150 ml. śmietanki 30%
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schabowy z sosem z podgrzybków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:Schab pokroić 1-2 cm plastry, rozbić cienko.
    Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
    Cebulę pokroić w plastry.
    W wysokim naczyniu/pudełku na żywność układać na przemian układać mięso i cebulę.
    Całość zalać mlekiem.
    Odstawić na min 12 godz. do lodówki.
    Następnego dnia plastry mięsa panierować w roztrzepanych jajkach z odrobiną soli i pieprzu oraz w bułce tartej.
    Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane kotlety z obu stron.
  • 2. Sos:Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w dość grube paski.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.
    Smażyć na minimalnym gazie przez 10 min.
    Wlać rosół/bulion, dusić na minimalnym gazie kolejne 20-30 min do wyparowania części płynów.
    Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz słodką śmietanką.
    Wymieszać.
  • 3. Kotleta podawać z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie sosu grzybowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować