Konfitura żurawinowo-gruszkowa

  • wyświetlono: 782 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Żurawina tworzy świetny duet z gruszkami, taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, pasztetów, serów.

bogusia82
  • 3 porcje
  • 60min

Składniki

1 kilogram żurawiny

0,5 kilograma gruszek

0,5 kilograma cukru

Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura żurawinowo-gruszkowa

  • 1. Umytą żurawinę przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy niewielką ilość wody, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina popęka. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do żurawiny, wsypujemy cukier , gotujemy na bardzo małym ogniu przez godzinę, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikami i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaŻurawinagruszkido obiadudodatek do mięsdo drobiuKonfitura żurawinowo-gruszkowakonfitura żurawianowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-0tlh1mj

Dodane przez: JulkaTomeczek

Konfitura wiśniowa

Konfitura jest znakomita do naleśników,...

Konfitura malinowa

Dodane przez: ewaeu

Konfitura malinowa

Wśród wielu słoiczków w spiżarni...

Borówkowa konfitura

Dodane przez: Jaga85

Borówkowa konfitura

To idealny dodatek do deserów,...

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Skotka

Konfitura truskawkowa

Pyszna konfitura, pomimo małej...

KONFITURA Z WINOGRON

Dodane przez: Barbara Ornat

KONFITURA Z WINOGRON

PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ MAMY-...

Konfitura agrestowa

Dodane przez: mariwanna

Konfitura agrestowa

gęsta, idealnie słodka, prawdziwa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE