Kotlet schabowy z sosem pieczarkowym

4.49 (158 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste tradycyjne kotlety schabowe w nieco innej odsłonie, muśnięte aksamitnym sosem pieczarkowym, idealne danie na niedzielny obiad. Ja osobiście nie przepadam za wieprzowiną ale te kotlety mi tak smakują że mogłabym je jeść praktycznie codziennie :)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    szklanka bułki tartej
    jajko
    pieprz
    sól

    Sos:
    300 g pieczarek
    cebula
    łyżka masła klarowanego
    vegeta
    pieprz
    sól
    łyżka mąki

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Kotlet schabowy z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety umyć,osuszyć i rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem. Jajko rozbełtać, zanurzać kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na patelni rozgrzanej na złoty kolor z obu stron.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić nożykiem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę podsmażyć na maśle klarownym, dodać pieczarki i podlać niewielką ilością wody ok 1 litry. Gotować, gdy pieczarki będą miękkie, zagęszczamy sos. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody, mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do sosu. Całość przyprawiamy i zagotowujemy. Szczypiorek myjemy, siekamy drobniutko.
  • 3. Kotlety podajemy polane sosem pieczarkowym i udekorowane posiekanym szczypiorkiem.
  • kotlet 4. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.33 (6 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotlet schabowy

To może cię zainteresować