Idealne ciasto na tartę II

  • wyświetlono: 1367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą.

marysiaz
  • 30min

Składniki

375g mąki pszennej
225g zimnego masła
1,5 łyżeczki soli/cukru
2 jajka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Idealne ciasto na tartę II

  • image-1a7mn4e1. 1. Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28
  • image-1oqqddr2. 2. Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.
  • image-1f45k8b3. Pozostałą 1/3 cz. ciasta przeznaczamy na wykończenie tarty.

    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/05/idealne-ciasto-na-tarte-ii.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaw_kilka_chwilslodkie_zyciekruche ciastospód do tarty
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0mthuwe

Dodane przez: marysiaz

Zapiekane koszyczki II

Kolejna odsłona wytrawnej babeczki,...

pizza

Dodane przez: ciasto

Ciasto na pizzę

Ekspresowe ciasto na pizzę.

koreczki

Dodane przez: Maggi79

KORECZKI IMPREZOWE II

smaczne i łatwe do zrobienia- może...

image-1822oc3

Dodane przez: paolineczka

Ciasto na pizzę

Podstawowe ciasto na pizzę - moja...

image-24nentw

Dodane przez: wiesiołek

Domowa biała kiełbasa II

Taką kiełbasę od wielu lat robimy...

Caprese

Dodane przez: Konto nieaktywne

Idealne caprese

To popularne danie występuje w...