Idealne ciasto na tartę II

4.5 (165 ocen)

  • 30 min

Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą.

  • 30 min

Składniki:

  • 375g mąki pszennej
    225g zimnego masła
    1,5 łyżeczki soli/cukru
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Przystawki

Idealne ciasto na tartę ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a7mn4e 1. 1. Mąkę razem z solą/cukrem przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i wybite dwa jajka. Ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z odpowiednią końcówką lub dłoni. Jednolite, wyrobione ciasto formujemy w kulę i chowamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na cienki placek, nawijamy na wałek i przekładamy na formę do tarty (średnica 28
  • image-1oqqddr 2. 2. Ciasto dociskamy do brzegów foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy grochem. Pieczemy 15 minut w 190*C, a następnie już bez folii dopiekamy ok 10 minut. Ciasto jest gotowe do faszerowania.
  • image-1f45k8b 3. Pozostałą 1/3 cz. ciasta przeznaczamy na wykończenie tarty.

    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/05/idealne-ciasto-na-tarte-ii.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować