Szybkie i łatwe krokiety z kapustą i grzybami

4.45 (169 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam krokiety z kapustą i grzybami. Jak za tymi z mięsem nie przepadam, tak krokiety z kapustą i grzybami mogłabym jeść na każdy posiłek dnia :) Zawsze podaję je z letnim barszczem. Warto przygotować je nie tylko na święta, ponieważ są po prostu pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:

    1 szklanka mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli i pieprzu


    Farsz:

    400 g kiszonej kapusty
    250 g pieczarek
    1/4 szklanki suszonych grzybów (zalanych wrzątkiem do 1/2 wys. szklanki)
    2 duże cebule
    sól, pieprz, wegeta, majeranek
    1/3 łyżeczki kminku (kminek trzeba bardzo drobno posiekać!!!)
Wystaw ocenę:

4.45 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Szybkie i łatwe krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, mleko, mąkę, olej, sól i pieprz miksujemy dokładnie na jednolitą konsystencję, którą przecedzamy przez sitko. Masę odstawiamy na ok 20 min. W tym czasie robimy farsz. Kiszoną kapustę siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem na ok 10 minut. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • kapustka 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niej cebulę. Gdy się lekko zeszkli doprawiamy ją wegetą, majerankiem i dorzucamy do niej pieczarki. Całość podsmażamy ok 8 minut (nie dusimy!). Pieczarki muszą się zarumienić, a nie udusić.
    Kiszoną kapustę dokładnie przecedzamy i wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do niej cebulę z pieczarkami, suszone grzyby razem z wodą i kminek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • naleśniki 3. Gdy farsz już jest gotowy, smażymy naleśniki, które następnie nadziewamy kapustą z grzybami. Naleśniki zwijamy na krokiety, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej ze stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zamiast panierować, krokiety z kapustą i grzybami możesz też obsmażyć bezpośrednio - zezłocą się pięknie, a ich skórka zrobi się chrupiąca i pyszna. Choć farsz tego typu kojarzy się mocno z Bożym Narodzeniem, nie widzimy przeszkód, aby jeść krokiety z kapustą i grzybami częściej - to smak, do którego uwielbiamy wracać! Szczególnie z kubkiem solidnie doprawionego barszczu w dłoni.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować