Schabowe z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Korzystajmy z nowalijek. Kotlety schabowe przykryte pierzynką z młodej kapusty, papryki oraz marchwi to moja propozycja na niedzielny obiad.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg schabu
    • 1 mała główka kapusty młodej
    • 5 dag boczku wędzonego
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 1 marchew
    • 15 dag sera żółtego
    • 2 jajka
    • Bułka tarta do panierki
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • Pieprz
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Schabowe z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • kapusta 2. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek, smażymy do chwili zarumienia, następnie dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem.
  • pierzynka 3. Farsz z kapustą rozkładamy na każdy kotlet i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.
  • kotlety 4. Kotlety gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować