Sezon już się zaczął na młoda kapustkę, więc korzystajmy, póki czas. Młoda kapusta jest pyszna i na pewno każdy z nas ją lubi, zachęcam do przygotowania roladek ze schabu z dodatkiem młodej kapusty i papryki w chrupiącej panierce.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 kg schabu wieprzowego
• 1 cebula
• 1 marchew
• 1/3 główki kapusty młodej
• 1 papryka czerwona
• Olej do smażenia
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
• Sól
• Pieprz
• ½ łyżeczki octu jabłkowego
• ½ łyżeczki cukru
Roladki schabowe z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy , kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
2.Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojona kapustę oraz obrana i startą na tarce o dużych oczach marchew.
Następnie dodajemy obraną z nasion paprykę i pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem, cukrem oraz solą i 10 minut dusimy.
Gotowy farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa.
3.Mięso zwijamy w roladki, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Komentarze