Roladki schabowe z młodą kapustą

4.5 (152 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 80 - 90 dag schabu bez kości
    ok. 1 kg młodej kapusty
    koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki)
    1 duża cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka mąki
    ¼ szklanki śmietany
    sól, pieprz
    kostka rosołowa
    3 - 4 łyżki masła lub margaryny
    mąka (do panierowania roladek)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Roladki schabowe z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w 1-centymetrowe plastry, cienko rozklepujemy i oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle lub margarynie. Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do cebuli. Wlewamy ½ szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotujemy przez ok. 5-10 minut, do momentu aż cała woda wyparuje, a kapusta zmięknie. Studzimy, dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
  • * 2. Na każdym płacie mięsa rozsmarowujemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i wykładamy 1 czubatą łyżkę kapusty (resztę niewykorzystanej kapusty zachowujemy). Zwijamy ciasne roladki, dla pewności spinając je wykałaczkami.
  • 3. Roladki obtaczamy w mące, obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka. Dodajemy kapustę, która nie zmieściła się w roladkach, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 30 minut do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną, wlewamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować