Schabowe w cieście

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To mój pomysł na nieco inne schabowe. Naprawdę warto spróbować, bo wyglądają apetycznie i tak też smakują

Składniki:

  • ● 7 kotletów schabowych
    ● 7 dużych ząbków czosnku
    ● musztarda
    ● świeża bazylia
    ● oregano
    ● majeranek
    ● pieprz
    ● sól
    ● olej
    ● 2 jajka
    ● szkl. mąki
    ● szkl. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i kroimy
    w plasterki. Bazylię i mięso myjemy
    i osuszamy. Bazylię drobno
    siekamy, a mięso rozbijamy na
    cienkie plastry. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej
    strony smarujemy musztardą.
  • 2. Na połówce kotleta układamy
    plasterki czosnku, posypujemy
    ziołami i składamy na pół.
    Brzegi przyklepujemy tłuczkiem,
    żeby się skleiły.
  • 3. Miksujemy jajka z mąką,
    wlewamy mleko (ciasto powinno
    mieć konsystencję gęstej
    śmietany), solimy. Kotlety maczamy
    w cieście i smażymy na
    małym ogniu na oleju 8 minut
    z każdej strony.

Porady

Zamiast bazylii i oregano możemy użyć ziół prowansalskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować