Schab ze śliwką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mięsko można podawać do obiadu bądź pokroić w cienkie plasterkii używać jako wędlinę. Schabik na pewno będzie miał wzięcie na każdej imprezie:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schab bez kości: 1.5 kilograma
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek (ząbki): 3 sztuki
    - śliwki kalifornijskie bez pestek: 200 gramów
    - kostka bulionowa: 1 sztuka
    - olej: 0.5 szklanki
    - sól do smaku: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.33 łyżeczki
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - papryka słodka i ostra: 0.5 łyżeczki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab ze śliwką 1. Schab opłukać, osuszyć, nie ściągać błon. Ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki.
    Schab polać odrobiną oleju (tak żeby przyprawy miały się do czego przykleić) i przyprawić solą, pieprzem, vegetą, majerankiem, papryką ostrą i słodką.
    Cebule i czosnek pokroić w plastry (krążki) i obłożyć nimi schab.
    Przykryty schab odstawić (najlepiej na całą noc) do lodówki.
  • 2. Na spód duszki lub brytfanny wlać olej (tak żeby pokrył całe dno) i podsmażyć na nim obrany z krążków cebulowych i czosnku schab z każdej strony.
    Krążki cebuli pokroić na drobniejsze kawałki i dodać pod koniec smażenia do schabu do brytfanny żeby się lekko zrumieniła.
    Następnie dolać wody w takiej ilości, żeby schab był zanurzony mniej więcej do połowy, dodać kostkę bulionową, przekrojone na pół śliwki, liść laurowy i ziele angielskie.
    Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu - w zależności od wielkości schabu - 1 - 1,5 godziny. Po połowie czasu schab przełożyć na drugą stronę.
    Pod koniec gotowania odkryć, żeby sos trochę odparował.
    Jeśli ktoś lubi, to sos może zagęścić pod koniec.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować