Schab z pieczarkami i czerwoną czubrycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso ponacinać w poprzek na równe kawałki (jak przy kotletach), ale nie przekroić do końca.
2.Pieczarki oczyścić i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażyć cebulę i pieczarki, aż do wyparowania płynu. Ostudzić. Przygotowany farsz wkładać w ponacinane "kieszonki". Każdy ponacinany kawałek schabu dokładnie natrzeć i oprószyć czubrycą czerwoną. Przyprawić solą i pieprzem.
3. Mięso obwiązać wzdłuż bawełnianym sznurkiem lub nicią. Włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Piec w rękawie lub folii aluminiowej w temperaturze 200°C przez ok.70 min.Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze 10-15 min, tak aby przyrumienić mięso.
Komentarze