Schab z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacinamy go wzdłuż w trzech miejscach. Każde nacięcie nie powinno być zbyt głęboko. U mnie było t ok. 3 cm. W nacięcia wkładamy żurawinę, na środek morelę oraz śliwki. Morelę umieściłam celowo w środek dla lepszego koloru. Mięso musimy teraz dokładnie i mocno związać bo schab z bakaliami będzie się rozchodzić na boki. Tak przygotowane mięso oprószamy dokładnie solą , pieprzem oraz papryką słodką. Przewiązane sznurkiem schab układamy w naczyniu żaroodpornym.
Ja dodatkowo umieściłam go w foli do pieczenia. Całość pieczemy około 70 minut w 200°C.Schab wyszedł mięciutki a dodatek bakali sprawia że nie jest taki suchy i ma dodatkowy smak. Jeśli nie lubicie np. śliwek można użyć np. suszone figi lub inne suszone owoce.
Komentarze