• 60 min
  • Dla 6 osób

Możemy zapiec go w piekarniku i zjeść z dodatkiem np. ziemniaków i surówki. Bardzo fajnie również sprawdzi się jako wędlina na kanapki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg schabu

    1 opakowanie suszonych morel

    1 opakowanie suszonych śliwek

    garść żurawiny

    sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Schab z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Następnie nacinamy go wzdłuż w trzech miejscach. Każde nacięcie nie powinno być zbyt głęboko. U mnie było t ok. 3 cm. W nacięcia wkładamy żurawinę, na środek morelę oraz śliwki. Morelę umieściłam celowo w środek dla lepszego koloru. Mięso musimy teraz dokładnie i mocno związać bo schab z bakaliami będzie się rozchodzić na boki. Tak przygotowane mięso oprószamy dokładnie solą , pieprzem oraz papryką słodką. Przewiązane sznurkiem schab układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Ja dodatkowo umieściłam go w foli do pieczenia. Całość pieczemy około 70 minut w 200°C.Schab wyszedł mięciutki a dodatek bakali sprawia że nie jest taki suchy i ma dodatkowy smak. Jeśli nie lubicie np. śliwek można użyć np. suszone figi lub inne suszone owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować