Schab z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemy w winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczone dłużej w niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej)

    Na marynatę:
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Schab z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę.
    Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez środek schabu długim nożem robimy nacięcie na wylot. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, również odstawiamy na godzinę. Schab nadziewamy namoczonymi bakaliami (wino zachowujemy). Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wlewamy wino z marynowania bakalii i pieczemy około 90 minut. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym co jakiś czasu podlewamy sosem z pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować