Schab w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczny pomysł na niedzielny obiad

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu
    3 kolorowe papryki
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    1 puszka ananasa krojonego
    ok. 0,5 szklanki mąki
    sól, pieprz
    zalewa:
    0,5 szklanki wody
    zalewa z ananasa
    3 łyżki octu winnego
    1/2 szklanki ketchupu pikantnego
    1 koncentrat pomidorowy (200ml)
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka pasty z papryczek chili
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Schab w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta posypać sola i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski, cebulę obrać i pokroić piórka, pieczarki pokroić w plasterki, ananasa osączyć, odlewając zalewę.

    Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać.

    W naczyniu do zapiekania układać na przemian mięso, warzywa z ananasem i polewać częścią zalewy. Całość przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 1,5 godziny. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Papryka Pieczarki Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować