SCHAB W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

4.51 (160 ocen)

  • 45 min

Robi się go szybko, oceniam że jakieś 35-40 minut - lekki i pyszny schab w sosie słodko-kwaśnym.

  • 45 min

Składniki:

  • 300 g. schabu pierade (czyli schab pokrojony w cienkie plasterki)
    do przyprawienia mięsa: sól, pieprz, słodka mielona papryka
    mąka do oprószenia mięsa (użyłam pszennej)
    3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia mięsa
    3 cebule
    1-2 dojrzałe brzoskwinie
    1 czerwona papryka
    sporo posiekanego szczypioru
    Sos:
    1,5 zimnej szklanki wody
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ciemnego cukru
    1 łyżka stołowa maki ryżowej
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1,5 łyżki octu ryżowego 3%
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję na duże kawałki, układam na talerzu, oprószam sola, pieprzem i słodką papryką, a potem mąką. Smażę mięso w 2 partiach na dość rozgrzanym tłuszczu - ma się ładnie zarumienić. Zdejmuję mięso z patelni i wrzucam na pozostały po nim tłuszcz pokrojone w duże kawałki cebule. Lekko je solę, przykrywam i smażę 3-4 minuty, po czym dorzucam pokrojoną w mniej więcej tej samej wielkości kawałki paprykę. Smażę kolejne kilka minut - dalej pod przykryciem, po czym dorzucam połowę posiekanego szczypiorku i brzoskwinie w kawałkach (bez skórki). W międzyczasie w połowie porcji wody rozpuszczam cukier, dodaję przecier pomidorowy, sos sojowy, mąkę ryżową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zawiesina jest porządnie rozmieszana wlewam ją na patelnię i od razu mieszam całą zawartość, dolewam też stopniowo pozostałą wodę. Na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować