Schab w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję na duże kawałki, układam na talerzu, oprószam sola, pieprzem i słodką papryką, a potem mąką. Smażę mięso w 2 partiach na dość rozgrzanym tłuszczu - ma się ładnie zarumienić. Zdejmuję mięso z patelni i wrzucam na pozostały po nim tłuszcz pokrojone w duże kawałki cebule. Lekko je solę, przykrywam i smażę 3-4 minuty, po czym dorzucam pokrojoną w mniej więcej tej samej wielkości kawałki paprykę. Smażę kolejne kilka minut - dalej pod przykryciem, po czym dorzucam połowę posiekanego szczypiorku i brzoskwinie w kawałkach (bez skórki). W międzyczasie w połowie porcji wody rozpuszczam cukier, dodaję przecier pomidorowy, sos sojowy, mąkę ryżową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zawiesina jest porządnie rozmieszana wlewam ją na patelnię i od razu mieszam całą zawartość, dolewam też stopniowo pozostałą wodę. Na koniec doprawiam sos do smaku solą i pieprzem.
Komentarze