Ten sos smakuje tak jak te gotowe w słoikach, które możemy kupić w sklepie.
Składniki:
1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania
1 duża cebula
2 czerwone papryki
4 plastry ananasa z puszki
olej
sól, pieprz
Sos:
3 łyżki cukru
1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody
1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy filety, które posypujemy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Podsmażamy do zarumienienia, po czym dodajemy paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez paprykę woda.
3.W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje.
4.Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Komentarze