Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

4.49 (174 ocen)

Ten sos smakuje tak jak te gotowe w słoikach, które możemy kupić w sklepie.

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze + 2 łyżki maki ziemniaczanej do posypania
    1 duża cebula
    2 czerwone papryki
    4 plastry ananasa z puszki
    olej
    sól, pieprz

    Sos:
    3 łyżki cukru
    1/4 szklanki syropu z puszki z ananasami + 1/4 szklanki wody
    1/2 szklanki keczupu, u mnie od Fanex
    1 łyżka octu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 1/4 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Fileta kroimy na nieduże kawałki.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy filety, które posypujemy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Podsmażamy do zarumienienia, po czym dodajemy paprykę. Podsmażamy przez około 15 minut, do momentu aż wyparuje puszczona przez paprykę woda.
  • 3. W osobnym garnku z grubym dnem lub na małej patelni przygotowujemy. Do suchego garnka wsypujemy cukier i trzymamy na małym ogniu do momentu aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje, czyli skarmelizuje się. Dodajemy syrop z puszki i wodę. W tym momencie karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje.
  • 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować