W kuchni lubię eksperymentować i mieszać różne smaki więc połączyłam słodkie brzoskwinie i schab. Wszystko to pokryłam galaretą i wyszła całkiem smaczna przekąska.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 litr wody
sól
pieprz
1 listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
8-10 kulek kolorowego pieprzu
ponadto:
4 połówki brzoskwiń z syropu
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka octu jabłkowego
Schab z brzoskwiniami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę,dodać wszystkie warzywa i przyprawy oraz schab. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 do 1,5 godz. do miękkości schabu. Schab wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Z wywaru usunąć warzywa i przyprawy,gorący połączyć z żelatyną,dodać ocet. Odstawić do stężenia.
Zimny schab pokroić w 1 cm plastry,ułożyć na półmisku na przemian z plastrami brzoskwiń.
Półmisek dowolnie udekorować,zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze