600 g wołowiny
3 łyżki oleju
6 dużych cebul
1 główka czosnku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
600 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
sól, pieprz
Wołowina w cebuli i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa razem z posiekanym czosnkiem, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez kwadrans.
Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Dusimy pod przykryciem przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami.
U nas koniecznie czerwone buraczki.
Komentarze