2 kg schabu wieprzowego,zamiennie może być łopatka lub szynka
Sól peklowa
przyprawa uniwersalna
Pieprz kolorowy
Czosnek granulowany
Majeranek
Po 1 listku laurowym na każdy słoik
Po 2-3 ziarenka ziela angielskiego na słoik
Po 2-3 łyżki zimnej, przegotowanej wody na każdy słoik
Schab pasteryzowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pozbawić błony i pokroić w plastry, tak jak na schabowe tyle tylko, że go nie rozbijamy.
Mięso oprószyć z każdej strony solą peklową, przyprawa uniwersalna, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Przykryć i odstawić w chłód na 2 godziny lub dłużej nawet na dobę.
Następnie układać w słoiki do ¾ wysokości i wlać wodę.
Włożyć też listek i ziele.
Słoiki zakręcić i pasteryzować 1 godzinę na drugi dzień powtórzyć pasteryzację.
Komentarze