Pracuję jako mechanik, a w wolnych chwilach chętnie gotuję dla żony i córek (20 i 18 lat). Wymyślam różne ciekawe połączenia smaków, a ten schab pierwszy raz upiekłem w ubiegłym roku na święta.
Składniki:
● ok. 1,5 kg schabu
● 30 dag polędwicy wieprzowej
● 3 łyżeczki vegety, sól
● 3 duże ząbki czosnku
● 2,5 łyżki majeranku
● 1 łyżka miodu
● 3 łyżeczki żurawiny
Schab nadziewany polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę rozbijamy na płasko,
rozsmarowujemy na niej
żurawinę i rolujemy jak roladę.
Nacieramy 1/3 vegety z roztartym
ząbkiem czosnku i łyżeczką
majeranku i na ok. 1,5 godziny
wkładamy do zamrażarki, aby
stwardniała.
2.W tym czasie przygotowujemy
schab. Na całej długości wydrążamy otwór wielkości zrolowanej
polędwicy i wpychamy
ją do schabu.
3.Schab lekko solimy i nacieramy
łyżką miodu wymieszaną
z 2 łyżeczkami vegety, 2 roztartymi
ząbkami czosnku i posypujemy
2 łyżkami majeranku.
4.Schab zawijamy w folię aluminiową
i wkładamy do piekarnika
rozgrzanego do temperatury
180 °C. Pieczemy około 1,5
godziny. Schab z polędwicą doskonale
smakuje zarówno na
ciepło, jak i zimno.
Komentarze