Schab nadziewany polędwicą

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję jako mechanik, a w wolnych chwilach chętnie gotuję dla żony i córek (20 i 18 lat). Wymyślam różne ciekawe połączenia smaków, a ten schab pierwszy raz upiekłem w ubiegłym roku na święta.

Składniki:

  • ● ok. 1,5 kg schabu
    ● 30 dag polędwicy wieprzowej
    ● 3 łyżeczki vegety, sól
    ● 3 duże ząbki czosnku
    ● 2,5 łyżki majeranku
    ● 1 łyżka miodu
    ● 3 łyżeczki żurawiny
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Schab nadziewany polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab nadziewany polędwicą 1. Polędwicę rozbijamy na płasko,
    rozsmarowujemy na niej
    żurawinę i rolujemy jak roladę.
    Nacieramy 1/3 vegety z roztartym
    ząbkiem czosnku i łyżeczką
    majeranku i na ok. 1,5 godziny
    wkładamy do zamrażarki, aby
    stwardniała.
  • Schab nadziewany polędwicą 2. W tym czasie przygotowujemy
    schab. Na całej długości wydrążamy otwór wielkości zrolowanej
    polędwicy i wpychamy
    ją do schabu.
  • Schab nadziewany polędwicą 3. Schab lekko solimy i nacieramy
    łyżką miodu wymieszaną
    z 2 łyżeczkami vegety, 2 roztartymi
    ząbkami czosnku i posypujemy
    2 łyżkami majeranku.
  • Schab nadziewany polędwicą 4. Schab zawijamy w folię aluminiową
    i wkładamy do piekarnika
    rozgrzanego do temperatury
    180 °C. Pieczemy około 1,5
    godziny. Schab z polędwicą doskonale
    smakuje zarówno na
    ciepło, jak i zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować