Schab nadziewany suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć na całą noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości. Pokroić w kawałki. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Olej wymieszać z ziołami, papryką, solą i pieprzem. Marynatą natrzeć mięso. Włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień cebulę obrać, pokroić kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Połączyć z pokrojonymi grzybami, doprawić solą i pieprzem. W mięsie zrobić głębokie nacięcie przez jego środek, zostawiając ok. 1,5 cm nieprzekrojonego mięsa z brzegu. Włożyć w miejsce nacięcia farsz grzybowy, mocno go dociskając. Schab obwiązać grubą nicią aby nadzienie nie wyszło. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 – 70 minut.
Kroić w plastry gdy mięso całkowicie wystygnie.
Komentarze