Schab nadziewany słoniną

4.5 (157 ocen)

Danie z kuchni typowo polskiej - tanie , łatwo dostępne składniki szybkość wykonania mogą znakomicie zareklamować ten przepis do samodzielnego wykonania nawet przez poczatkujących kucharzy :)

Składniki:

  • - 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
    - 10 dkg słoniny
    - sól, pieprz, jałowiec , wędzona papryka do smaku
    - tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Schab nadziewany słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich nakłuć na całym kawałku mięsa. Słoninę kroimy w cienkie słupki i w każde nacięcie w mięsie wkładamy słoninę. Dokładnie nacieramy mięso solą, pieprzem, roztłuczonym owocem jałowca i wędzoną papryką. Obwiązujemy mięso sznurkiem i formujemy pieczeń. Obsmażamy mięso na gorącym tłuszczu ( jeżeli zostanie Wam kawałek słoniny to ją stopcie i na niej obsmażcie mięso) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy godzinkę po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ok.15 -20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować