Danie z kuchni typowo polskiej - tanie , łatwo dostępne składniki szybkość wykonania mogą znakomicie zareklamować ten przepis do samodzielnego wykonania nawet przez poczatkujących kucharzy :)
Składniki:
- 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
- 10 dkg słoniny
- sól, pieprz, jałowiec , wędzona papryka do smaku
- tłuszcz do smażenia
Schab nadziewany słoniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Schab myjemy i osuszamy. Robimy nożem wiele cienkich nakłuć na całym kawałku mięsa. Słoninę kroimy w cienkie słupki i w każde nacięcie w mięsie wkładamy słoninę. Dokładnie nacieramy mięso solą, pieprzem, roztłuczonym owocem jałowca i wędzoną papryką. Obwiązujemy mięso sznurkiem i formujemy pieczeń. Obsmażamy mięso na gorącym tłuszczu ( jeżeli zostanie Wam kawałek słoniny to ją stopcie i na niej obsmażcie mięso) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C ( termoobieg) i pieczemy godzinkę po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze ok.15 -20 min.
Komentarze