Schab gotowany

  • wyświetlono: 2113 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Doskonały, bardzo soczysty schab na kanapki. Ten przepis otrzymałam kilka lat temu od Mamy, która wszystkiego mnie nauczyła.

Neblina36
  • 12 porcje
  • Łatwy

Składniki

- schab (bez kości): 600 gramów
- czosnek: 2 ząbki
- majeranek: 2 łyżki
- oregano: 1 łyżeczka
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- sól (morska,gruboziarnista): 4 szczypty
- pieprz kajeński: 1 szczypta

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Schab gotowany

  • 1. Schab nakłuć, w otwory wcisnąć ząbki czosnku.Mięso natrzeć pieprzem,majerankiem i oregano,zawinąć w czystą kuchenną ściereczkę ,wstawić na 170 minut do lodówki.
  • 2. Do dużego garnka wlać 1,5- 2 litry wody,wrzucić liście laurowe,wsypać sól,włożyć zawiniety schab.Gotować 20 minut.Garnek zdjąć z ognia,pozostawić na 2 godziny.Mięso odwinąć,kroić w plastry.Idealnie smakuje na kanapkach.Taki schab można też zalać galaretą i podać na świątecznym stole.
  • 3. Uwaga:czasami do wody, w której gotuję schab wrzucam kilka listków świeżego lubczyku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaschabśniadaniewiosnakuchnia polskajesień
 

Komentarze

Podobne przepisy

Schab gotowany w winie z porem

Dodane przez: bienpyt

Schab gotowany w winie z porem

Idealna wędlina bez konserwantów....

Schab z żurawiną

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab gotowany z żurawiną i ogórkiem

Smaczna propozycja na imprezową...

Schab pieczony

Dodane przez: bogusia82

Schab pieczony

Pyszny i aromatyczny schab, doskonale...

Schab dojrzewający - suszpny

Dodane przez: Iwona75

Schab dojrzewający - suszony

Najlepsza wędlina to ta przygotowana...

Domowa szynka gotowana

Dodane przez: mariwanna

Szynka gotowana w przyprawach

Szynka gotowana z tego przepisu...

image-1rs5xyf

Dodane przez: viki2903

SCHAB PIECZONY

Nie wyobrażam sobie świątecznego...