Schab gotowany pięciominutowy

4.48 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany schab jest soczysty, idealna domowa wędlina na kanapki.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marynata:
    1 kg schabu
    1 płaska łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
    3 ząbki czosnku
    1 czubata łyżka majonezu
    1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej

    Zalewa:
    2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka majeranku
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    3 czubate łyżki majonezu
    1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
    1, 5 litr wody
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab gotowany pięciominutowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, oczyścić z błon i osuszyć. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą, natrzeć dokładnie nimi mięso i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia w garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę. Włożyć mięso, w razie konieczności wlać jeszcze wodę aby schab był cały zanurzony w zalewie. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Wyłączyć palnik, pozostawić mięso w garnku z zalewą na 9 godzin. Po tym czasie znów doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć palnik i pozostawić mięso na 9 godzin.Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy i zostawić aby ociekło z zalewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować