Idealny schab zrówno dla dzieci jak i dorosłych, smaczny, zdrowy. Super wędlina na świąteczny stół.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1,3 kg schabu(tyle u mnie, może być około 1,5 kg)
Zalewa:
1,5 l wody
2,5 duże łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
15 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka czerwonej czubricy
2 łyżki majeranku
½ łyżeczki rozmarynu suszonego
1 duży listek laurowy
3 duże ząbki czosnku
Schab z zalewy gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:schab oczyścić z nadmiaru tłuszczu, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
Składniki zalewy zagotować, odstawić do wystgnięcia. Schab przełożyć do garnka, zalać wystudzoną zalewą, odstawić na 24 godziny w zalewie do lodówki. Potem schab w zalewie zagotować i gotować przez 10-15 minut(zależności od grubości schabu) pod przykryciem na małym ogniu, odstawić do wystudzenia w zalewie. Czynność powtórzyć przez 2 następne dni. Następnie wyjąć wystudzone mięso, osączyć, można posypać majerankiem.
Porady
1.Mięso po wyjęciu z zalewy można przykryć deseczką i obciążyć, będzie równe.
Komentarze