Schab z zalewy gotowany

4.49 (192 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealny schab zrówno dla dzieci jak i dorosłych, smaczny, zdrowy. Super wędlina na świąteczny stół.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,3 kg schabu(tyle u mnie, może być około 1,5 kg)
    Zalewa:
    1,5 l wody
    2,5 duże łyżki soli
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren jałowca
    15 ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżeczka czerwonej czubricy
    2 łyżki majeranku
    ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
    1 duży listek laurowy
    3 duże ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab z zalewy gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:schab oczyścić z nadmiaru tłuszczu, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
    Składniki zalewy zagotować, odstawić do wystgnięcia. Schab przełożyć do garnka, zalać wystudzoną zalewą, odstawić na 24 godziny w zalewie do lodówki. Potem schab w zalewie zagotować i gotować przez 10-15 minut(zależności od grubości schabu) pod przykryciem na małym ogniu, odstawić do wystudzenia w zalewie. Czynność powtórzyć przez 2 następne dni. Następnie wyjąć wystudzone mięso, osączyć, można posypać majerankiem.

Porady

1.Mięso po wyjęciu z zalewy można przykryć deseczką i obciążyć, będzie równe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować