Schab duszony z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w paski. Marchew w talarki.
Schab pokroić w cienkie plastry, przekroić na pół i lekko rozbić. Przyprawić pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
W garnku umieścić śmietankę i serek mascarpone, podgrzać do jednolitej konsystencji. Doprawić solą, gałką muszkatołową i cukrem. W wodzie rozmieszać mąkę i dolać do sosu. Zagotować. Zdjąć z ognia, do sosu wrzucić gruszki.
Schab podsmażyć.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę, marchew (przyprawić pieprzem), część sosu z gruszkami i na to plastry schabu (posolić). Znowu cebula, schab i reszta sosu.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok 45-50min.
Komentarze