Schab duszony z gruszką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Plastry schabu duszone w aromatycznym, lekko słodkawym sosie z gruszkami, cebulą i marchewką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab
    - 2 cebule
    - 1 marchewka
    - 2 duże gruszki konferencja
    - mascarpone
    - 200g śmietanki 30%
    - 500ml wody
    - 3 łyżki mąki
    - pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa, łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki

Schab duszony z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Gruszki obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w paski. Marchew w talarki.
    Schab pokroić w cienkie plastry, przekroić na pół i lekko rozbić. Przyprawić pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
    W garnku umieścić śmietankę i serek mascarpone, podgrzać do jednolitej konsystencji. Doprawić solą, gałką muszkatołową i cukrem. W wodzie rozmieszać mąkę i dolać do sosu. Zagotować. Zdjąć z ognia, do sosu wrzucić gruszki.
    Schab podsmażyć.
    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę, marchew (przyprawić pieprzem), część sosu z gruszkami i na to plastry schabu (posolić). Znowu cebula, schab i reszta sosu.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok 45-50min.

Porady

Sosem można polać po ziemniakach czy ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować