Samosy generalnie są potrawą warzywną, ale ja robię je z mięsem i są pyszne.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
- 3 lub więcej szklanek mąki
- kostka masła
- ok pół małego jogurtu naturalnego
- sól
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- pół kg mięsa mielonego
- zielony groszek (niecała puszka)
- kukurydza (mała puszka)
- 3 duże ugotowane ziemniaki
- dużo przypraw w tym curry, imbir, kurkuma
- ząbek czosnku 1 duży lub 2 małe
Samosy-indyjskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie kleić się do rąk dodać mąki.
2. Rozwałkować i pokroić najpierw wzdłuż, aby wyszły ok 8-9cm paski następnie pokroić tak, aby wyszły kwadraty lub prostokąty.
Farsz:
1. Na patelnię wlać trochę oleju i pokrojony drobno duży ząbek czosnku. Wrzucić mięso mielone i dodawać przyprawy, musi ich być dużo gdyż smak musi być intensywny. Smażyć, aby mięso było rozdrobnione, rozdzielone.
3. Ugotowane ziemniaki rozgnieść i do jednej miski dodać mięso prosto z patelni oraz ziemniaki.
4. Dodać groszek i kukurydzę, oraz przyprawy gdyby było mało i wszystko dokładnie wymieszać.
2.1.Małą łyżeczką nakładać farsz na środek ciasta i zagnieść tak, aby powstawały mniej więcej trójkąty.
2. Po ulepieniu wszystkich samos, a wychodzi ok 40 na rozgrzanym oleju smażyć z 2 stron tak aż się zarumienią. To jest ok 10s na każdą stronę.
Farsz robi się szybko i łatwo, niestety klejenie zajmuje dużo czasu.
Komentarze