samosy-indyjskie pierożki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Samosy generalnie są potrawą warzywną, ale ja robię je z mięsem i są pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 lub więcej szklanek mąki
    - kostka masła
    - ok pół małego jogurtu naturalnego
    - sól
    - pół szklanki ciepłej wody

    Farsz:
    - pół kg mięsa mielonego
    - zielony groszek (niecała puszka)
    - kukurydza (mała puszka)
    - 3 duże ugotowane ziemniaki
    - dużo przypraw w tym curry, imbir, kurkuma
    - ząbek czosnku 1 duży lub 2 małe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki

Samosy-indyjskie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie kleić się do rąk dodać mąki.
    2. Rozwałkować i pokroić najpierw wzdłuż, aby wyszły ok 8-9cm paski następnie pokroić tak, aby wyszły kwadraty lub prostokąty.

    Farsz:
    1. Na patelnię wlać trochę oleju i pokrojony drobno duży ząbek czosnku. Wrzucić mięso mielone i dodawać przyprawy, musi ich być dużo gdyż smak musi być intensywny. Smażyć, aby mięso było rozdrobnione, rozdzielone.
    3. Ugotowane ziemniaki rozgnieść i do jednej miski dodać mięso prosto z patelni oraz ziemniaki.
    4. Dodać groszek i kukurydzę, oraz przyprawy gdyby było mało i wszystko dokładnie wymieszać.
  • samosy 2. 1.Małą łyżeczką nakładać farsz na środek ciasta i zagnieść tak, aby powstawały mniej więcej trójkąty.
    2. Po ulepieniu wszystkich samos, a wychodzi ok 40 na rozgrzanym oleju smażyć z 2 stron tak aż się zarumienią. To jest ok 10s na każdą stronę.
    Farsz robi się szybko i łatwo, niestety klejenie zajmuje dużo czasu.

Porady

Najlepiej smakują z sosem chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować