Salceson golonkowy

4.49 (172 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Salceson golonkowy, smak dzieciństwa, pachnie przyprawami i co najważniejsze wiemy co w nim jest.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 duże golonki,
    2 nóżki wieprzowe,
    700g łopatki wieprzowej,
    1 łyżka soli,
    1 łyżeczka kminku ziarno,
    3-4 ząbki czosnku,
    3 listki laurowe,
    5-7 kuleczek pieprzu
    4-6 kulek ziela angielskiego,
    pół selera,
    2 marchewki,
    korzeń pietruszki,
    dodatkowo:
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka pieprzu grubo mielonego,
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól
    osłonki na salceson
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson golonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, nóżki i golonki umyłam, umieściłam w garnku, zalałam wodą tak aby przykryła mięso, dodałam przyprawy i warzywa. Gotowałam, aż mięsko odchodziło od kostki (jak na galaretę) kilka godzin chyba coś około 3, mięso wyjąć na półmisek, żeby przestygło.
    Jak mięso wystygło posegregowałam ładne kawałki mięska, skórki z golonki, nóżek odłożyłam osobno i je przemieliłam na sitku 3-4mm a resztę mięska zostawiłam w dość dużych kawałkach. Wszystko razem delikatnie wymieszałam dodałam 4 ząbki świeżo przeciśniętego czosnku, 1 łyżkę pieprzu grubo mielonego, pół łyżeczki kminku mielonego i około szklanki wywaru z gotowania mięs, dosoliłam ma być lekko przesolony farsz, później farsz włożyłam w osłonkę poliamidową zawiązałam końcówki, salceson parzyłam w wodzie przez godzinkę w temp. 80C. Ostudziłam przycisnęłam deską do krojenia a na deskę postawiłam garnek z wodą w celu obciążenia i tak trzymałam w lodówce przez 12 godzin, a rano na śniadanie był pyszny salceson.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować