domowy salceson

  • wyświetlono: 3944 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

to taki dodatek z rodzaju wędlin- bardzo smaczny jak się zrobi domowy, bez konserwantów, naturalny. robiła prababci, babcia, tata i robię ja .

bpuzio

Składniki

głowizna
ozorki
golonka
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
1 marchewka
1 pietruszka
2 łyżki soli
2-3 ząbki czosnku
trochę zmielonego pieprzu prawdziwego
1 łyżka żelatyny ( alternatywnie gdyby się nie nagotowało)

Sposób przygotowania przepisu:

domowy salceson

  • 1. głowiznę, ozorki i golonkę oczyścić i zalać zimną wodą. dodać ziele pieprz sól marchew i pietruszkę i gotować jak na galaretę- długo i na małym ogniu tak żeby tylko mrugało. jak już wszystko będzie miękkie i rozpada się oraz samo odchodzi od kości, należy wyjąć na durszlaki czy talerze żeby ostygło. zimne mięso należy oddzielić od kości i skór, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić pieprzem mielonym i solą do smaku, a rosół który powstał należy zagotować i na taki gotujący wsypać bardzo drobno posiekany czosnek żeby tylko się sparzył. część tego rosołu ( a czasem nawet cały) wlewamy do wcześniej przygotowanego mięsa i dokładnie mieszamy. tak przygotowane mięso wkładamy w rękaw masarski zawiązany z jednej strony a po napełnieniu zawiązujemy i z drugiej. tak przygotowane salcesony odkładamy na płasko położone do ostygnięcia, następnie chłodne przyduszamy deseczką i obciążamy czymś cięższym aż do pełnego stężenia. oczywiście jak ktoś nie jest pewien że ten rosół się zsiądzie jak galareta może dodać żelatynę rozprowadzoną w rosole.


    salceson kroimy dopiero jak dobrze się zwiąże najlepiej po odstaniu nocy w lodówce lub na zimnej posadzce.


    takie proste, nieco pracochłonne a jakie smaczne zdrowe i w sumie tanie.

Porady

ja 1/3 przygotowanego mięsa (jeszcze przed dodaniem rosołu) mielę przez maszynkę wtedy jest lepsza kleistość i lepiej się ścina.

dodaję też kawałki chudego mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylagolonkażelatynazdrowasmacznana kazdy dzienozorkidomowa wędlinaSalcesonbez konserwantówgłowiznaprzepis_miesiąca1000domowy salceson

Komentarze

Podobne przepisy

Kapsalon-domowy fast food

Dodane przez: ula243

Kapsalon- domowy fast food

Kapsalon to holenderski domowy...

Domowy kebab

Dodane przez: Paulina1507

Domowy kebab

Domowy kebab to poezja smaku surówka...

Domowe hamburgery

Dodane przez: Kuchnia Marty

Domowe hamburgery

Grillowane, wołowe kotlety, chrupiąca...

Pyszny domowy kebab

Dodane przez: nienada

Domowy kebab w tortilli

W posiłkach, które serwuję cenię...

Biała kaszanka

Dodane przez: bogusia82

Domowa biała kaszanka

Domowa kaszanka tak naprawdę jest...

bigos domowy

Dodane przez: agarybak76

Bigos domowy

Nasz ulubiony :) Najsmaczniejszy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE