salceson zbójnicki

0 (0 ocen)

  • 72 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczna domowa wędlina

  • 72 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • salceson zbójnicki

    pół głowy wieprzowej (ok. 2 kg) poćwiartowanej na drobniejsze części
    3 łyżki soli peklowej
    3 liście laurowe
    kilkanaście ziaren ziela angielskiego
    8 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżka majeranku
    8 łyżeczek żelatyny
    osłonka plastikowa do wędlin
    kawałki mięsa z kością nacieramy solą peklową, pozostawiamy w chłodzie na 2 dni. Po tym czasie płuczemy mięso, wkładamy do garnka , zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 ząbki czosnku, gotujemy do miękkości. Obieramy od kości, kroimy w sporą kostkę. 2 szklanki wywaru mieszamy z 8 łyżeczkami żelatyny, namoczonymi w 4 łyżkach wody, rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Mięso wykładamy do osłonki, zawiązujemy i chłodzimy

    salceson zbójnicki

    pół głowy wieprzowej (ok. 2 kg) poćwiartowanej na drobniejsze części
    3 łyżki soli peklowej
    3 liście laurowe
    kilkanaście ziaren ziela angielskiego
    8 ząbków czosnku
    sól
    pieprz
    1 łyżka majeranku
    8 łyżeczek żelatyny
    osłonka plastikowa do wędlin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson zbójnicki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • salceson domowy 1. kawałki mięsa z kością nacieramy solą peklową, pozostawiamy w chłodzie na 2 dni. Po tym czasie płuczemy mięso, wkładamy do garnka , zalewamy wodą, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 ząbki czosnku, gotujemy do miękkości. Obieramy od kości, kroimy w sporą kostkę. 2 szklanki wywaru mieszamy z 8 łyżeczkami żelatyny, namoczonymi w 4 łyżkach wody, rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Mięso wykładamy do osłonki, zawiązujemy i chłodzimy

Porady

salceson smakuje najlepiej następnego dnia z ogórkiem małosolnym lub chrzanem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować