Oryginalna sałatka ziemniaczana, barwiona na różowo buraczkiem, z dodatkiem soczewicy i duszonego pora. Do tego świeże zioła i szczaw. Pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu. Warto spróbować!
Składniki:
25 cm – owy kawałek pora
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
1/3 łyżeczki imbiru mielonego
1/3 łyżeczki mielonych nasion kozieradki
4 łyżki oleju rzepakowego
700 g obranych, ugotowanych ziemniaków
700 g obranych, ugotowanych buraków
100 g suchej zielonej soczewicy – połówki, bez moczenia, gotowa w 20 – 25 min
1 garść małych liści szczawiu (1/2 szklanki)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g serka kremowego naturalnego fromage 25,1% tłuszczu
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sałatka ziemniaczana z burakiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej, dołożyć pora, wsypać obie papryki, imbir i kozieradkę. Smażyć 5 min, mieszając. Wystudzić.
2.Soczewicę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
Buraki pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać soczewicę oraz przygotowanego pora. Całość wymieszać.
3.Dołożyć szczaw, szczypiorek, natkę pietruszki i serek, wlać sok z cytryny – wymieszać.
4.Na końcu dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i jeszcze raz wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze