Sałatka z serem mozzarella i kaszą pęczak

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna, zdrowa oraz prosta w przygotowaniu sałatka warzywna z dodatkiem sera mozzarella i kaszy pęczak. Do tego sporo ziół i prażone ziarna słonecznika. Polecam, zwłaszcza, gdy sezon na świeże warzywa w pełni.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy pęczak
    250 g sera mozzarella (klasyczny – w lekko słonej zalewie)
    385 g oczyszczonej fasolki szparagowej
    1 duża czerwona papryka(320 g)
    300 g pomidorków koktajlowych (np. odmiana słodka – żółte gruszkowe)
    4 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej bazylii (np. fioletowa)
    1 łyżka posiekanej szałwii
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki Ser

Sałatka z serem mozzarella i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z serem mozzarella i kaszą pęczak 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
    Fasolkę gotować ok. 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, po czym pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone na małe cząstki pomidory.
  • Sałatka z serem mozzarella i kaszą pęczak 2. Dołożyć kaszę, pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekaną zieleninę. Wlać oliwę/olej, sok z cytryny, a także sos sojowy. Całość wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować