Smaczna, zdrowa oraz prosta w przygotowaniu sałatka warzywna z dodatkiem sera mozzarella i kaszy pęczak. Do tego sporo ziół i prażone ziarna słonecznika. Polecam, zwłaszcza, gdy sezon na świeże warzywa w pełni.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
100 g suchej kaszy pęczak
250 g sera mozzarella (klasyczny – w lekko słonej zalewie)
385 g oczyszczonej fasolki szparagowej
1 duża czerwona papryka(320 g)
300 g pomidorków koktajlowych (np. odmiana słodka – żółte gruszkowe)
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii (np. fioletowa)
1 łyżka posiekanej szałwii
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jasnego sosu sojowego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sałatka z serem mozzarella i kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić.
Fasolkę gotować ok. 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, po czym pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone na małe cząstki pomidory.
2.Dołożyć kaszę, pokrojoną w kostkę mozzarellę i posiekaną zieleninę. Wlać oliwę/olej, sok z cytryny, a także sos sojowy. Całość wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
Komentarze