Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

4.49 (191 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka z zielonych pomidorów które nie zdążyły dojrzeć na działkowych krzaczkach. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, pieczonych mięs czy też kanapki.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg zielonych pomidorów ( miałam różne zwykłe malinowe koktailowe)
    4 cebule
    2 łyżki soli
    po parę ziarenek gorczycy na każdy słoik
    Zalewa:
    0,5l.wody
    1 szklanka octu
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/2 łyżki soli
    5 liści laurowych
    1 łyżka ziela angielsiego
    1 łżka czarnego pieprzu w ziarnach
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, kroimy w cienkie plastry.
    Obraną cebulę kroimy w piórka , dodajemy do pomidorów.
    Warzywa zasypujmy dwiema łyżkami soli, mieszamy.
    Odstawiamy na godz.
    Po tym czasie odlewamy powstałą wodę.
  • 2. Słoiki napełniamy sałatka, do każdego wrzucamy po parę ziarenek gorczycy.
  • 3. Zalewa:Do garnka wlewamy wodę, dodajemy resztę składników, zagotowujemy, gotujemy kolejne 2 min. Przecedzamy.
  • 4. Zalewę wlewamy do słoików z pomidorami, zakręcamy szczelnie.
    Odstawiamy do góry dnem przykrywając bawełnianą ściereczką do całkowitego wystudzenia.
  • 5. ( Dla bezpieczeństwa słoiki możemy dodatkowo za pasteryzować)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować