Sałatka z zielonych pomidorów które nie zdążyły dojrzeć na działkowych krzaczkach. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, pieczonych mięs czy też kanapki.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów ( miałam różne zwykłe malinowe koktailowe)
4 cebule
2 łyżki soli
po parę ziarenek gorczycy na każdy słoik
Zalewa:
0,5l.wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki soli
5 liści laurowych
1 łyżka ziela angielsiego
1 łżka czarnego pieprzu w ziarnach
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy, kroimy w cienkie plastry.
Obraną cebulę kroimy w piórka , dodajemy do pomidorów.
Warzywa zasypujmy dwiema łyżkami soli, mieszamy.
Odstawiamy na godz.
Po tym czasie odlewamy powstałą wodę.
2.Słoiki napełniamy sałatka, do każdego wrzucamy po parę ziarenek gorczycy.
3.Zalewa:Do garnka wlewamy wodę, dodajemy resztę składników, zagotowujemy, gotujemy kolejne 2 min. Przecedzamy.
4.Zalewę wlewamy do słoików z pomidorami, zakręcamy szczelnie.
Odstawiamy do góry dnem przykrywając bawełnianą ściereczką do całkowitego wystudzenia.
5.( Dla bezpieczeństwa słoiki możemy dodatkowo za pasteryzować)
Komentarze