Agrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś jest nieco zapomniany, a jego zastosowanie zwykle kończy się na kompocie lub dżemie. Jego kwaskowy smak doskonale przełamuje smak sałatek. Polecam spróbować!
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
(na 2 porcje)
Dwie duże garście miksu sałat
250 g pomidorków koktajlowych
Opakowanie mozzarelli
Szklanka zielonego agrestu
winegret:
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu winnego lub balsamico
łyżka miodu płynnego
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sałatka z pomidorkami i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę rozkładamy na talerzach. Mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Agrest obieramy z ogonków.
Mozzarellę, pomidorki i agrest układamy na sałacie.
Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy. Winegretem polewamy sałatkę.
Komentarze