Sałatka z pomidorkami i agrestem

2 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Agrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś jest nieco zapomniany, a jego zastosowanie zwykle kończy się na kompocie lub dżemie. Jego kwaskowy smak doskonale przełamuje smak sałatek. Polecam spróbować!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 2 porcje)
    Dwie duże garście miksu sałat
    250 g pomidorków koktajlowych
    Opakowanie mozzarelli
    Szklanka zielonego agrestu

    winegret:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka octu winnego lub balsamico
    łyżka miodu płynnego
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka z pomidorkami i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę rozkładamy na talerzach. Mozzarellę kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Agrest obieramy z ogonków.
    Mozzarellę, pomidorki i agrest układamy na sałacie.
    Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy. Winegretem polewamy sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Pomidorki koktajlowe Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować