Sałatka z polędwiczką wieprzową jabłkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka pełna zdrowia ,pyszne polskie jabłka, orzechy sos dodatkiem miodu ,calość w towarzystwie polędwiczki

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście rukoli
    seler naciowy 1 gałązka
    1 kwaskowe jabłko
    200 gram polędwiczki wieprzowej
    garść orzechów włoskich
    łyżka miodu
    sok z cytryny

    na sos sałatkowy
    1 łyżeczka miodu
    4-5 łyżek soku jabłkowego
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Polędwica Polędwiczki Sosy

Sałatka z polędwiczką wieprzową jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. orzechy uprażyć
    na rozgrzaną patelnię włożyć orzechy ,zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając prażymy
  • 2. polędwiczkę pokroić na plastry ok 0,5 cm, dodać sól oraz pieprz grubo mielony
    na patelni rozgrzać łyżkę oleju smażymy po, 2 min. z każdej strony,zdejmujemy i wykładamy na papierowy ręcznik, patelnie zostawiamy ,będziemy na niej prażyć jabłka.
  • 3. Jabłka dokładnie umyć ,wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki 1 cm grube skropić sokiem z cytryny ,włożyć na patelnię ,polać miodem i smażyć ,z każdej strony na złoty kolor,uważając aby się za mocno nie rozgotowały
    Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki
  • 4. Na talerzu rozłożyć rukolę, dodać pokrojony seler, wyłożyć polędwiczkę i uprażone jabłka posypać orzechami, polać sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować