Sałatka z polędwiczką wieprzową jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.orzechy uprażyć
na rozgrzaną patelnię włożyć orzechy ,zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszając prażymy
2.polędwiczkę pokroić na plastry ok 0,5 cm, dodać sól oraz pieprz grubo mielony
na patelni rozgrzać łyżkę oleju smażymy po, 2 min. z każdej strony,zdejmujemy i wykładamy na papierowy ręcznik, patelnie zostawiamy ,będziemy na niej prażyć jabłka.
3.Jabłka dokładnie umyć ,wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki 1 cm grube skropić sokiem z cytryny ,włożyć na patelnię ,polać miodem i smażyć ,z każdej strony na złoty kolor,uważając aby się za mocno nie rozgotowały
Seler naciowy pokroić w cienkie plasterki
4.Na talerzu rozłożyć rukolę, dodać pokrojony seler, wyłożyć polędwiczkę i uprażone jabłka posypać orzechami, polać sosem
Komentarze