Sałatka z makaronem ryżowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lekka i smaczna propozycja nie tylko na codzień ale i święta

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego
    250 g chudej szynki lub konserwowej z puszki
    2 średnie ogórki
    puszka kukurydzy
    pęczek koperku
    Sos jogurtowo-majonezowy:
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy, a następnie siekamy.
    Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Lekko solimy i odstawiamy na sicie zeby puscily wodę. Kukurydzę odsączamy z wody. Szynke kroimy w kostkę.
    Koperek drobno siekamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
    Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryza

Porady

Sałatka doskonale smakuje również z paluszkami krabowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować