Bardzo sycąca sałatka – w roli głównej fasolka i pieczarki. Szybkie i proste wykonanie. Idealna do śniadania, można zabrać do pracy.
35 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka czerwonej fasolki konserwowej
1 słoik – ½ l pieczarek z zalewy słodko kwaśnej
2 łodygi selera naciowego
5 jajek ugotowanych na twardo
2 duże ogórki konserwowe
10 plastrów szynki – około 20 dag
3 łyżki majonezu kieleckiego
Sól, pieprz i 1/3 łyżeczki cukru do smaku
Sałatka z czerwoną fasolką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka pokroić w kostkę. Fasolkę dobrze osaczyć na sitku. Łodygo selara opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Ogórki i pieczarki osaczyć z zalewy. Ogórki pokroić w kostkę, pieczarki w drobne paseczki. Plastry szynki pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z przyprawami. Do miski przełożyć pokrojone składniki – wymieszać, polać majonezem z przyprawami, wymieszać. Odstawić na kilka minut – by składniki nabrały smaku.
Porady
1.do sałatki można dodać kilka świeżych rzodkiewek.
Komentarze