Sałatka w sam raz na lekki i zdrowy posiłek. Potrawa przygotowana z brązowego ryżu z dodatkiem jarmużu, którego charakterny smak łagodzą zielony groszek i jabłko, a całość kompozycji uzupełniają biały ser oraz świeże zioła.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g suchego ryżu brązowego
250 g twarogu półtłustego
240 g groszku konserwowego (masa bez zalewy)
1 duże słodko – winne jabłko (240 g)
100 g świeżego jarmużu
100 g obranej białej cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej mięty
5 – 6 łyżek oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, imbiru, nasion kozieradki
szczypta mielonego cynamonu do smaku
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Lekka sałatka ryżowa z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekane warzywa - jarmuż, cebulę i czosnek (uprzednio obrany), wsypać owoce kolendry, kurkumę, imbir i nasiona kozieradki. Składniki smażyć ok. 5 min, a następnie wystudzić.
Ryż przełożyć do miski, dodać smażone składniki i posiekane zioła.
2.Dołożyć groszek, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, pokruszony ser i ziarna sezamu. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać sok z cytryny oraz wsypać przyprawy do smaku – ponownie wymieszać.
Komentarze