Lekka sałatka ryżowa z jarmużem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka w sam raz na lekki i zdrowy posiłek. Potrawa przygotowana z brązowego ryżu z dodatkiem jarmużu, którego charakterny smak łagodzą zielony groszek i jabłko, a całość kompozycji uzupełniają biały ser oraz świeże zioła.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu brązowego
    250 g twarogu półtłustego
    240 g groszku konserwowego (masa bez zalewy)
    1 duże słodko – winne jabłko (240 g)
    100 g świeżego jarmużu
    100 g obranej białej cebuli
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanej mięty
    5 – 6 łyżek oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, imbiru, nasion kozieradki
    szczypta mielonego cynamonu do smaku
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki

Lekka sałatka ryżowa z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekka sałatka ryżowa z jarmużem 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić.
    W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać posiekane warzywa - jarmuż, cebulę i czosnek (uprzednio obrany), wsypać owoce kolendry, kurkumę, imbir i nasiona kozieradki. Składniki smażyć ok. 5 min, a następnie wystudzić.
    Ryż przełożyć do miski, dodać smażone składniki i posiekane zioła.
  • Lekka sałatka ryżowa z jarmużem 2. Dołożyć groszek, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko, pokruszony ser i ziarna sezamu. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać sok z cytryny oraz wsypać przyprawy do smaku – ponownie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować