Sałatka z pieczonej cukinii

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka, choć warzywna, to naprawdę pożywna. Potrawa wzbogacona i smakowo i pod względem wartości odżywczych dzięki dodatkowi białego sera i prażonych orzechów. Sałatka uniwersalna – do zajadania na śniadanie, obiad czy kolację.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pieczone składniki:
    760 g cukinii
    1 duża obrana biała cebula (150 g)
    4 obrane ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    szczypta pieprzu kolorowego mielonego

    Pozostałe składniki:
    1 duża zielona papryka (250 g)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej mięty
    250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    100 g prażonych orzechów ziemnych
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z pieczonej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczonej cukinii 1. Cukinię pokroić w plastry lub półplastry, cebulę – w plastry, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami przeznaczonymi do pieczenia, następnie całość przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 min (200 st. C), po czym wystudzić.
  • Sałatka z pieczonej cukinii 2. Do upieczonych składników dołożyć pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, zieleninę, pokruszony ser i orzechy, wlać sok z cytryny i wsypać przyprawy do smaku – dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować