Sałatka, choć warzywna, to naprawdę pożywna. Potrawa wzbogacona i smakowo i pod względem wartości odżywczych dzięki dodatkowi białego sera i prażonych orzechów. Sałatka uniwersalna – do zajadania na śniadanie, obiad czy kolację.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Pieczone składniki:
760 g cukinii
1 duża obrana biała cebula (150 g)
4 obrane ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
szczypta pieprzu kolorowego mielonego
Pozostałe składniki:
1 duża zielona papryka (250 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
100 g prażonych orzechów ziemnych
1 – 2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Sałatka z pieczonej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię pokroić w plastry lub półplastry, cebulę – w plastry, czosnek posiekać. Rozdrobnione warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami przeznaczonymi do pieczenia, następnie całość przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 min (200 st. C), po czym wystudzić.
2.Do upieczonych składników dołożyć pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, zieleninę, pokruszony ser i orzechy, wlać sok z cytryny i wsypać przyprawy do smaku – dokładnie wymieszać.
Komentarze