Kolorowa sałatka z bobem, żółtym serem, a także korniszonem, rzodkiewką, czerwoną cebulką, pachnącymi ziołami i przyprawami korzennymi. Świetny dodatek do obiadu lub propozycja na lekką przekąskę.
Składniki:
400 g obranego ze strąków bobu
6 średnich korniszonów (łącznie 300g)
1 duży pęczek rzodkiewki (łącznie 250g)
1 mała czerwona cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej mięty
200 g żółtego sera
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka z bobem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób ugotować do miękkości (ok. 15 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i przełożyć do miski.
Korniszony pokroić na małe kawałki, rzodkiewkę pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać. Rozdrobnione składniki dodać do bobu. Dołożyć zieleninę, ser żółty pokrojony w kostkę, wlać olej i sok z cytryny. Wsypać kolendrę, kminek, imbir oraz pieprz cayenne. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem i czarnym pieprzem.
Komentarze