Sałatka z selera naciowego, papryki, korniszonów i oliwek

4.5 (150 ocen)

Sałatka w słonecznych barwach, idealna do obiadu. Potrawa cieszy oko i zachwyca aromatem przypraw korzennych. Polecam - naprawdę pyszna!

Składniki:

  • 450 g łodyg selera naciowego
    1 duża żółta papryka (200 g)
    1 słoik korniszonów o poj. 0,5 L (łącznie 200 g ogórków)
    70 g oliwek bez pestek (np. nadziewane papryką)
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka płynnego miodu
    po 1/3 łyżeczki mielonych korzeni - owoców kolendry, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Sałatka z selera naciowego, papryki, korniszonów i oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z selera naciowego, papryki, korniszonów i oliwek 1. Seler pokroić w kostkę, podobnie pozbawioną nasion paprykę, korniszony na plastry, następnie na ćwiartki, oliwki pokroić na połówki. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Wlać oliwę, sok z cytryny i miód, wsypać przyprawy korzenne i całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować