Sałatka warzywna w słoikach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg ogórków
    1 duża główka kapusty
    6 sztuk cebuli
    3 sztuki papryki czerwonej
    2 cukinie
    ½ kg marchwi
    1 cały czosnek
    5 łyżek soli

    Składniki na zalewę:
    2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    2 szklanki octu 10 %
    1 szklanki oleju
    1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka warzywna w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.
    Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry (nieobrane).
    Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w półplasterki.
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
    Czosnek obrany drobno kroimy.
    Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.
  • sałatka 2. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików,
    Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.
    Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
    Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.
  • sałatka 3. Sałatka gotowa
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować