Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 kg ogórków
1 duża główka kapusty
6 sztuk cebuli
3 sztuki papryki czerwonej
2 cukinie
½ kg marchwi
1 cały czosnek
5 łyżek soli
Sałatka warzywna w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy, osuszamy szatkujemy.
Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w plastry (nieobrane).
Z papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy, kroimy w półplasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Czosnek obrany drobno kroimy.
Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny.
2.Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików,
Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy.
Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.
Komentarze