Sałatka turecka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosta i smaczna sałatka z kapusty czerwonej zwana sałatką turecką. Dlaczego taka nazwa? Być może nazwana na cześć kraju pochodzenia, a może ta sałatka nie ma nic wspólnego z Turcją. Myślę, że nie ma to większego znaczenia ważny jest smak sałatki i ciekawe połączenie składników.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kapusty czerwonej
    220 g kukurydzy w puszce
    1 łyżka oleju
    6 szt. kiszonych ogórków
    2 ząbki czosnku
    180 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    1 jabłko
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka turecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zetrzeć na mandolinie i podsmażyć na oleju ok. 4 min. na średnim ogniu, gdy ostygnie doprawić solą.
    Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Kukurydzę odlać z zalewy, ogórki kiszone posiekać na cienkie plasterki, u mnie starłam na tarce w słupki.
    Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
    Do kapusty wrzucić wszystkie składniki, wlać jogurt wymieszany z majonezem i czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i odstawić na godz.do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Owoce Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować