Turecka chałwa

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -1/2 szklanki cukru
    -2 łyżeczki cynamonu
    -3 łyżki sezamu
    -3 łyżki maku
    -2 łyżki pestek dyni
    -1 łyżka migdałów
    -3 łyżki słonecznika
    -5 łyżek oleju
    -1 szklanka kaszki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Turecka chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlewamy 1 szklankę wody. Dodajemy cukier, cynamon, sezam, mak pestki dynie, słonecznika i posiekane migdały. Zagotowujemy do uzyskania syropu. W garnku rozgrzewamy olej, wsypujemy kaszkę kukurydzianą i mieszamy. Wlewamy ostrożnie syrop. Gotujemy ciągle mieszając, aż kaszka będzie ładnie odchodzić od garnka. Wykładamy na prostokątną blaszkę, studzimy, kroimy w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować