SAŁATKA SZWEDZKA

4.46 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetny dodatek do obiadu lub na kanapki.

  • 6 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    1/2 szklanka soli
    4 marchewki
    1 papryka czerwona
    2 litry wody

    Zalewa:
    1 litr wody
    1/2 szklanki octu (u mnie jabłkowy)
    2 szklanki cukru

    Dodatkowo na każdy słoik:
    2 ziarenka pieprzu kolorowego
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki gorczycy białej
    koperek
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i zetrzeć na tarku lub pokroić na nieco grubsze talarki. Marchewkę również pokroić lub zetrzeć na specjalnej tarce do warzyw. Paprykę pokroić w słupki. Sól rozpuścić w wodzie i zalać nia ogórki, wymieszać z papryką i marchewką, pozostawić na kilka godzin po czym odcedzić.
  • 2. Do wcześniej przygotowanych słoików nakładać ogórki, oraz pieprz, ziele angielskie, gorczycę, liść laurowy i koperek.
  • 3. Składniki zalewy zagotować, nalać do każdego słoika po czym słoik każdy słoik zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować