Robię tą sałatkę do słoików - doskonale sprawdza się na zimę do obiadu lub np. na kanapki
16 min
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
1 kg marchewki
pęczek seleta naciowego
Zalewa:
5 łyżek soli
1 szklanka oleju
2 szklanki octu
3 szkalnki cukru
Po pół łyżeczki gorczycy i po 5-6 ziarenek pieprzu na słoik
Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do czystych, wyparzonych słoików wsypać gorczycę i pieprz.Umyte ogórki pokroić w grubsze plastry, cebulę pokroić w półksiężyce, paprkę pokroić w grubsze paski a marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Seler grubo poszatkować. Wymieszać wszystko razem w dużej misce.Zagotować wszystkie składnieki na zalewę i zalać gorącą zalewą sałatkę. odwtawić na ok 12 godz. (najlepiej na noc), Do słoików nałożyć sałatkę z zalewą, zakręcić i pasteryzować ok.20 min, po tym czasie słoiki odstawić do ostygnięcia do góry dnem. SMACZNEGO
Porady
Do tej sałatki można dorzucić jak ktoś lubi trochę ostrej papryki chilli.
Komentarze