Sałatka szwedzka na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki,umyć i odciąć końcówki. Pokroić w cienkie plasterki. Ja ścieram na tarce.
Z 9 szklanek ciepłej wody i pół szklanki soli zrobić roztwór. Zalać powstałą zalewą pokrojone ogórki i odstawić na godzinkę. Odcedzić na durszlaku. Do słoików wrzucić przyprawy i plasterki marchewki. Włożyć odcedzone ogórki.
Składniki na zalewę zagotować. Zalać zalewą sałatkę w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 10 minut w garnku wyłożonym ścierką. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Na zimę jak znalazł :))
2.Składniki na zalewę zagotować. Zalać zalewą sałatkę w słoikach i zakręcić. Pasteryzować około 10 minut w garnku wyłożonym ścierką. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Na zimę jak znalazł :))
Komentarze